Tres lectures gastronòmiques recomanables

by | maig 30, 2024 | Destacats, Llibres

La cuina i la tradició gastronòmica valenciana són els denominadors comuns dels tres llibres que hui es recomanen en Tasta Diània, però cadascun d’ells il·lumina una part de la nostra cultura culinària. D’una banda, l’obra de Casimir Romero repassa les receptes i maneres de fer de finals del XX; d’altra banda Antonio Belda i Sergi Gallego ens endinsen en el món dels nostres bolets; finalment Francesc Xavier Llorca rescata i posa en valor un patrimoni gastronòmic tan valencià com el de les saladures.

Cuina Nostra: Un relat de memòria gastronòmica de Casimir Romero i Garcia

Ed. Alalimón 225 pàg.
Preu 25 €

Casimir Romero ens descobreix, la història, la geografia i els usos i costums gastronòmics de la societat valenciana de mitjans a finals del segle passat a través de les receptes tradicionals.

Les belles il·lustracions de Aneta Tarmokas es combinen amb dites populars i paraules en desús per donar-li forma a una memòria gastronòmica que és necessari recuperar de l’oblit.

Cuina del bolet: Costumari gastroboletaire de Antonio Belda Antolí i Sergi Gallego Rico

Ed. Onada 152 pàg.
Preu: 24,90

Premi internacional ciutat de Benicarló del llibre de cuina, salut i sostenibilitat, la publicació relata les experiències gastronòmiques i de recerca de bolets pel territori valencià d’aquests dos professors i investigadors de la Universitat d’Alacant. Com cultivar bolets a casa, com identificar més de vint espècies comestibles de bolets, conéixer el seu hàbitat i temporada i 150 receptes de com cuinar-los.

Tot un món per descobrir de la mà de dos divulgadors científics per a gaudir del plaer de la cuina i de la recerca dels nostres bolets.

Peix i sal: Història lèxica de la saladura de Francesc Xavier Llorca Ibi

Ed. Universitat d’Alacant, departament de filologia catalana 182 pàg.
Preu 10 €

Llorca, professor i investigador de la Universitat d’Alacant, ens introdueix en el món de la conservació del peix amb la sal. Història, cultura i gastronomia es donen la mà documentant a través del lèxic receptes de conservació i maneres de fer amb protagonistes del món de la mar que transmeten de manera transparent el seu saber fer. Un compendi molt complet que reuneix una informació única i de gran valor que ve a rescatar una gastronomia, uns oficis i un lèxic que perden en l’oblit.

Pin It on Pinterest